вие ја прегледувате страната:

Побожје секоја година на Велигден се организира маскембал, познат под името СУРЕТИ.

Во категорија:
Во населеното место Побожје секоја година на Велигден се организира маскембал, познат под името СУРЕТИ. Маскембалот/сурети се одржува на првиот ден Велигден, Понеделник. Oваа година тоа беше денот 06 ти Мај. Со цел зачувување на традицијата и промоција на настанот во село Побожје, Општината и жителите на селото имаат желба оваа традиција да не згасне и да биде се по позната и по посетена. Маскембалот започува попладне а по дефилето на маски следуваше музички дел кадешто покрај маскирание, на забавата се приклучија и посетителите. Ова беше можност за дружење и културно промовирање на областа.
Почитувани сограѓани, ве замолуваме вашите проблеми / прашања до општината доставете ги преку следнава контакт форма.
Skip to content